Maak een afspraak met Het ZZP Zorgloket. Wij helpen u direct. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Als u als zzp´er door medische redenen niet meer kunt werken heeft dat grote gevolgen voor uw onderneming. Verder kan uw arbeidsongeschiktheid ook ervoor zorgen dat uw thuissituatie in de problemen komt. Uw inkomen als zzp´er is immers gebonden aan uw onderneming. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV verzekering) kunt u uzelf beschermen tegen de kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid. In Nederland zijn er meer dan een miljoen zzp’ers. Hiervan hebben 80% geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Om deze reden heeft de overheid in 2019 aangekondigd dat zzp’er verplicht een AOV verzekering moeten hebben.

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt zal uw AOV verzekering de kosten hiervan dekken. U komt hiervoor in aanmerking als u niet meer geschikt bent om uw beroep uit te oefenen. Hiervoor zijn er drie criteria:
1. U kunt (gedeeltelijk) uw huidige beroep niet meer uitoefenen;
2. U kunt geen passend arbeid meer uitvoeren;
3. Er is geen gangbaar beroep dat u kunt uitoefenen.
Als u aan deze drie voorwaarden voldoet zal uw arbeidsongeschiktheidsverzekering een dekking bieden. De meeste verzekeraars vergoeden ongeveer 80% van uw huidige inkomen. Indien u genoegen neemt met een lager percentage kunt u een lagere dekking nemen met een lagere premie.

AOV-verzekering ZZP: Premie

De premie van uw AOV verzekering is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factor is de dekkingsgraad van uw inkomen. Andere factoren zijn de wachttijd en de leeftijd wanneer de AOV zal eindigen. Voor een lagere premie kunt u een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken en afsluiten. Hierbij ontvangt u collectiviteitskorting op uw AOV verzekering. Dit is mogelijk voor zzp’ers en MKB’ers.

Het collectief van Stichting Zorg voor Koopkracht i.s.m. het ZZP Zorgloket en Expereans

Het initiatief is een samenwerking van de Stichting Zorg voor Koopkracht (de organisatie achter MKBcollectiefverzekerd.nl) en Expereans (specialist in arbeids- en inkomensverzekeringen). Samen hebben zij afspraken met meerdere verzekeraars, waardoor u als zzp'er collectieve korting kunt krijgen. Met een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt u vaak een lagere premie dan als u die individueel afsluit. Verder kunt u via ander initiatief van Stichting Zorg voor Koopkracht ook een collectieve zorgverzekering voor zzp’ers afsluiten. Hiermee kunt u ook besparen op uw zzp zorgverzekering.